Systém RECCO®

 

Recco® systém najdete na oblečení značky Beyond Nordic Sweden a koupit jej můžete zde...

 

Co je Recco?

Recco je záchranný systém, který byl vyvinut jako společná snaha švédské firmy Recco AB a Asociace švédských lyžařských středisek. Od svého vzniku v roce 1983 prošel několika inovacemi a dnes je široce používán ve světě. Jeho účelem je umožnit rychlejší nalezení zasypaných osob pod lavinami.

 

Jak Recco funguje?

Recco systém se skládá ze dvou hlavních komponent: záchranného radaru a reflexních prvků. Prvky jsou umístěny na outdoorovém vybavení, jako jsou lyžařské a outdoorové bundy, kalhoty, helmy, helmy na horská kola nebo batohy. Tyto reflexní prvky jsou velmi odolné a nevyžadují žádnou údržbu.

Když je osoba zasažená lavinou a má na sobě reflexní prvek, Recco radar může být použit na jeho lokalizaci. Záchranný tým, vybavený speciálními Recco detektory, může rychle a přesně lokalizovat signál z reflexního prvku, což jim napoví, kde by se osoba pod lavinou mohla nacházet. Tím se značně zkracuje doba potřebná na nalezení a vyproštění obětí.

 

Výhody a omezení

Recco má několik výhod, které přispívají k jeho popularitě. Zaprvé, nevyžaduje žádné aktivní zapojení od uživatele. Reflexní prvky jsou pasivní a nemusí se zapínat nebo nabíjet. Stačí je pouze mít na správném outdoorovém vybavení. Zadruhé, systém funguje vždy a všude, bez ohledu na počasí nebo nadmořskou výšku. Není ovlivněn ani nedostatečnou viditelností, ani špatným signálem.

Nicméně je důležité si uvědomit, že Recco je pouze jedním z nástrojů, které by měly být používány pro záchranu osob v lavinových situacích. Nesmí být považován za náhradu tréninku, vybavení, zkušeností a zodpovědnosti. Pro lyžaře, snowboardisty a další outdoorové nadšence je stále klíčové dodržovat bezpečnostní opatření, jako je nošení lavinové výbavy, trénink v lavinovém záchraně a sledování lavinových varování.

 

Recco a záchranářské služby

Díky své široké dostupnosti a jednoduchému používání je Recco stále častěji využíván záchranářskými službami po celém světě. Tyto služby ho integrují do svých standardních postupů pro pátrání a záchranu. To znamená, že pokud jste zasaženi lavinou v oblasti, kde jsou záchranářské týmy vybaveny Recco radary, vaše šance na rychlé nalezení a záchranu se značně zvýší.

 

Závěr

Recco je záchranný systém, který přinesl revoluci v pátrání a záchranných operacích pod lavinami. S jeho reflexními prvky na outdoorovém vybavení a rychlými radary záchranářských týmů máme nyní mnohem větší naději na rychlou záchranu a zachování životů v případě lavinové neštěstí. Nicméně stále platí, že nejdůležitější je prevence, správné vybavení a bezpečné chování na horách. Recco není náhradou za osobní zodpovědnost a dovednosti.

30.7.2023 15:54

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
0 ks
Oblíbené